مس در پوسته زمین فقط در مقادیر کم، حدود 0.0005٪ وجود دارد و دیگر مانند دوران باستان در حالت بومی خود وجود ندارد امروزه به شکل نمک های حاوی 30 تا 90 درصد مس، مخلوط با سایر مواد معدنی موجود است.
سنگهای مس به دو شکل وجود دارند: سنگهای اکسیدی و سنگهای سولفیدی که بیشترین فراوانی را دارند و بیش از 80 درصد تولید جهانی را تشکیل میدهند.
دومی دارای محتوای مس زنجان امروز است که از 0.7 تا 2٪ متغیر است و در بزرگترین معدن سطحی جهان، واقع در زنجان تولید می شود.
مرحله اول در فرآوری کانه های سولفیدی با هدف به دست آوردن کنسانتره شامل عملیات الک، خرد کردن، آسیاب و سورت است که آنها را به پودر درشتی تبدیل می کند که با آب پاشیده می شود با عملیات فلوتاسیون و سپس decantation کنسانتره ای حاوی 25 تا 40 درصد مس به دست می آید.
ساخت تاول ها از این کنسانتره ها شروع می شود در ابتدا، در حالت مایع همراه با شار، سایر کانهها با نیروی جاذبه و با برشته کردن سایر سنگها از نمکهای مس سنگینتر، جدا میشوند تا یک ماده «مات» با گوگرد حاوی 40 تا 60 درصد مس به دست آید.
سپس، در یک کوره دوار در دمای 1300 درجه سانتیگراد، مس از سایر عناصر موجود در مات جدا می شود در این عمل تاول هایی با 98 تا 99.5 درصد مس ایجاد می شود که به شکل صفحاتی هستند که سطح اکسید شده آنها مملو از تاول است و به همین دلیل به آن تاول می گویند.
تاول ها باید تصفیه شوند تا خلوص 99.90 درصد مس را بدست آورند که می توان از آن به صورت صنعتی استفاده کرد دو فرآیند پالایش وجود دارد:
– پالایش حرارتی، که شامل ذوب مجدد تاول با اکسید کردن آن برای از بین بردن ناخالصیها به شکل اکسیدهایی است که تبخیر میشوند.
در طول این درمان، مس 0.6 تا 0.9٪ اکسیژن می گیرد که بیشتر آن باید حذف شود این کار با وارد کردن تنه های مس مایع از چوب سبز به حمام انجام می شود مس همچنان حاوی 0.02 تا 0.04 درصد اکسیژن است و بنابراین کاربردهای صنعتی کمی دارد.
– پالایش الکترولیتی که با فرآیند الکترولیز آند محلول تاول های ریخته شده قبلی را به شکل صفحاتی به نام آند به کاتد تبدیل می کند مس به دست آمده خالص است اما به دلیل تخلخل آن هنوز قابل استفاده نیست.